Новини

Мечтаната разходка с лодка за Есе и Робърт

Мечтаната разходка с лодка за Есе и Робърт

 

Западният бряг на Швеция е известен със своя красив архипелаг. Над 8000 острова, гранитни островчета и бивши рибарски селища допринасят за уникалния пейзаж при ветроходството. За Робърт и Есе (брат и сестра), които прекарват своите делници работейки като програмен директор и брокер на недвижими имоти, тук се оказва любимото място за тяхното свободно време.

„Всичко започна през 1974г., когато баща ни Уло купи корпуса на лодка и го постави в задния двор на фамилната къща в Гьотенбург“, обяснява Робърт.

През следващите години Уло изградил целия интериор на лодката и след като я пуснал в морето, архипелагът станал задния двор на фамилията. Но морският живот за семейството започнал много по-рано. Уло е бил син на естонци, участвали във Втората Световна Война, прекосили Балтийско море с малки лодки.

Семейство Лунд- Есе, съпругът ѝ Жан, децата Алма и Албърт са имали двойка моторни лодки, преди закупуването на техния първи Hallberg-Rassy 34 in 2012. Робърт, жена му Мария и синовете му Хуго и Жоел са притежавали два Hallberg Rassy’s, a 29 и 310, преди да изплува идеята за обща лодка между семействата.

През пролетта на 2016г., беше взето решението да се закупи Hallberg-Rassy 412. Есе и Робърт се включили активно в проектирането, за да бъдат посрещнати техните нужди, интериорното място трябваше да е достатъчно голямо, за да побере общо осемте членове на техните семейства, които ще ползват лодката през уикендите.

Всеки Hallberg-Rassy се изработва ръчно и семействата с ентусиазъм се включили в изграждането на лодката, този път не в задния двор, а в корабостроителницата Еллос . През пролетта на 2017г. Елвин беше готова за плаване по море.

„Името Елвин идва от името на прабаба ни. Тя е била родена в Естония и нашият баща кръсти лодката на нея. Затова ние решихме също да използваме това име.“ Казва Робърт.

За Есе мечтаната разходка с лодка се свежда до споделянето на най-добрите моменти в годината с близките ѝ хора – екипаж на който се доверява и с който релаксира. Не всичките осем членове на семейството са били на лодката едновременно, но Елвин е била мястото за по-големи семейни събирания.

„Когато сте заедно в морето вие споделяте живота си в малкото пространство. Вие трябва да сте готови на компромиси и разрешаването на проблемите директно. Ето защо мисля, че плаването е добър повод, за да събера семейството заедно.“ Казва Робърт

Ясно е, че Есе и Робърт са толкова амбициозни в своите планове също както някога е бил техния баща Уло, за да запалят искрата на своята семейна мечтана разходка с лодка.