VOLVO PENTA CENTER - СЕНИ ЕООД

НачалоНачалоПубликацииVolvo Penta придобива мажоритарен дял в пионерските системи за морски акумулатори ZEM AS

Новини

Volvo Penta придобива мажоритарен дял в пионерските системи за морски акумулатори ZEM AS

Volvo Penta разширява своите възможности, опит и гама, като става мажоритарен акционер в норвежкия доставчик на решения за морски акумулатори и електрически задвижвания ZEM AS.

Volvo Penta обяви нова вълнуваща придобивка на ZEM – компания с 12-годишен пазарен опит като доставчик както на морски акумулаторни системи, така и на пълни електрически задвижвания и голям опит в Норвегия, най-зрелия морски пазар за електронна мобилност в света . „Като част от големите инициативи на Volvo Group за електромобилност, Volvo Penta има солидна технологична основа, която да използва. Морската електромобилност обаче има уникален набор от изисквания “, обяснява Питър Гранквист, главен технологичен директор на Volvo Penta. „Има много специфични съображения, които са от най-голямо значение около инсталационната среда, безопасността, както и самия случай на употреба плюс настоящата липса на инфраструктура за зареждане.“ Това са предизвикателни въпроси, които изискват иновативно решаване на проблеми и опит. Освен това морските разпоредби се различават от тези на пътя. „Вярваме, че обединяването на различни перспективи и опит е от ключово значение, когато става въпрос за развитие и напредък в областта на морската електромобилност“, продължава той. „Амбицията на това фантастично придобиване е да направи още една крачка напред в развитието на нашата електромобилност, благодарение на специализираната морска компетентност и оферта, която ZEM предлага днес.“

Основният екип на ZEM има опит в електромобилността от 1993 г. През 2009 г. ZEM е основана като съветник в морския и офшорния сектор за проектиране на батерийни и хибридни решения. Днес компанията доставя решения за батерии за много различни приложения, вариращи от фериботи, офшорни кораби за доставка и високоскоростни пътнически кораби, до спасителни лодки и процъфтяващия сектор на аквакултурите. Сред неговите пионерски решения са батерийните системи за кораба на годината SMM 2016 „Vision of the Fjords“, както и най-бързият катамаран в света с батерии „Ryger Elektra“ и първите електрически спасителни лодки за свободно падане „Viking Norsafe“. Разширяване на възможностите, опита и обхвата чрез придобиване. Volvo Penta ще подкрепи растежа на ZEM чрез създадената си мрежа, докато опитът на ZEM ще помогне на Volvo Penta да ускори проектите за развитие. Заедно компаниите ще разширят и ускорят обхвата и възможностите на Volvo Penta в морската електромобилност.

„Обединяването на силите с Volvo Penta бележи началото на една вълнуваща нова фаза за ZEM,“ казва Ян-Олаф Вилумс, основател на ZEM. „Нашите две компании са привързани към такива основни ценности като безопасността и опазването на околната среда и и двете имаме този скандинавски пионерски дух! Името и обхватът на Volvo Penta ще ни помогнат да се насочим към нови пазари за електромобилност, подкрепящи нашия растеж. „Трансформацията на електромобилност на Volvo Penta.

За да подобри програмата за устойчивост на Volvo Group, Volvo Penta наскоро обяви, че пренасочва допълнителни ресурси към ускоряване на развитието на своите продукти. Амбицията е да се постигнат нулеви емисии чрез безвредни изкопаеми горива, възобновяеми горива, електрически и хибридни технологии, като същевременно продължава да предоставя ефективни решения за морската индустрия.

„Визията на Volvo Penta е да се превърне в лидер в устойчивите енергийни решения, където движим трансформация на сушата и в морето към по-устойчиво общество“, обяснява Heléne Mellquist, президент на Volvo Penta. „С това придобиване вече можем да предложим решения за задвижване за морски клиенти чрез ZEM и също така да допринесем за по-широкия отпечатък на морската електромобилност чрез захранване с батерии. Това е стъпка напред в нашата трансформация и също така ще позволи на Volvo Penta да улови нови възможности. „

ZEM ще продължи да работи под сегашната си марка и под ръководството на Егил Молестад, дългогодишният главен изпълнителен директор на ZEM и признат пионер в морския сектор. Очаква се сътрудничеството между Volvo Penta и ZEM да расте постепенно.

„Очаквам с нетърпение да работя с Volvo Penta. Това ще ни позволи да се развиваме по отношение както на технологиите, така и на каналите за продажби и поддръжката на резервни части “, казва Егил Молестад.
Въпреки че ZEM ще продължи да развива батерията си и да завърши бизнеса си с трансмисии, с течение на времето двете компании ще създадат пълни пакети заедно.
„Преминаването от дизелова технология към електрификация ще бъде ключов елемент в нашата трансформация, заедно с други нови технологични постижения,“ казва Хелене Мелкист. „Пътят за електрификация ще бъде подсилен чрез силно сътрудничество със заинтересовани страни – клиенти, бизнес партньори и експерти от индустрията, които мислят.“